Kırkambar - Pamukova/Sakarya
Kırkambar Çiftliği
Tarih : 02.02.2013
Çocukluğumdan itibaren hayvancılıkla uğraşıyorum. 2007 ' de Ziraat Fakültesinden Ziraat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldum. Aynı zamandan Veteriner Sağlık Teknikeriyim. K-FON ' la 2008 Haziran ayında tanıştım. O zamandan beridir aralıklarla ürünü kendi ineklerimde kullanıyorum, aynı zamanda 2 sene Pamukova ' da Kırkambar Çiftliğinde teknik eleman olarak çalıştım ve K-FON ' u 50 başlık süt ineği sürüsünde 1,5 yıl kullandım.
K-FON ile ilgili gözlemlerim:
1 - 20 litre ' ye kadar süt veren ineklerde 05 litre- 2 litre süt artışı sağladı. 20 litre - 35 litre arası süt veren ineklerde 2 litre - 5,7 litre süt artışı sağladı.
2 - K-FON kullandığım müddet içerisinde boğaya gelme (Kızgınlık) ve döl tutmama sorunu yaşamadık. Kronik olarak döl tutmayan ineklerde de döl tutmayı sağladığını gördük.
3 - Ayak rahatsızlığı olan hayvanlarda 3 katı dozda kullanıldığında tedavi edici olduğunu gördük.
4 - K-FON kullanılan ineklerde mastit sorunu ortaya çıkmadığını gözlemledik.
5 - Pnomonia (solunum yolu rahatsızlığı) olan hayvanlarda 3 katı dozda kullanıldığında 7-8 günde akciğerlerde anormal seslerin kaybolduğu ateşin normal seviyeye geldiği ve hayvanın iştahının açıldığını gözlemledik.
6 - Gazlı şişkinlik olan bir tosunda (14 Aylık) 200 gram dozda K-FON suyla karıştırılarak içirdikten 10 dakika sonra gazın çıktığını gözlemledik.
7 - Buzağılarda bir çay kaşığı sütün içerisinde kullanıldığında ishalleri önlediği ve ishal olanlarda iki çay kaşığı kullanıldığında ishalleri kestiğini gözlemledik.
8 - Normal dozun 3 katı kullanıldığında parazitleri yok ettiğini hatta dışkıda şerit parçalarını mikroskopla tespit ettik.
Engin KARAMAN
ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSİ (ZOOTEKNİST)